Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
Your contents status has been modified

ČNTL: Obsah časopisu Elektroinstalatér 5/2011


Document Actions
ČNTL: Obsah časopisu Elektroinstalatér 5/2011
19.října vychází letošní páté číslo časopisu Elektroinstalatér. Krátce z obsahu: Úložné a upevňovací systémy pro montáž elektrických zařízení a instalací – 1. část, Ochrana nebezpečných prostor, Změny v revizích elektrických spotřebičů – 2. část, První pomoc při úrazech a pádech, Zkušenosti soudních znalců z praxe a ze šetření mimořádných událostí v ČR a SR. Celý obsah aktuálního čísla najdete zde ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.10.2011
reklama



ELEKTROINSTALACE

  • Úložné a upevňovací systémy pro montáž elektrických zařízení a instalací – 1. část (Ing. Karel Dvořáček)
    Materiály vhodné pro montáž elektrického vedení se vyvíjely především z hlediska jejich izolačních vlastností. Zatímco v průmyslu nebyl problém s využitím holých vodičů upevněných na izolátorech, pro občanskou výstavbu bylo nutné vytvořit systém splňující požadavky na laickou obsluhu. Z toho vyplynuly současné způsoby ukládání zapuštěných rozvodů – v omítce, pod omítkou, v dutých stěnách, do betonu a do stropů a podlah.

ELEKTROINSTALACE V EX-PROSTŘEDÍ

  • Ochrana nebezpečných prostor (ZAM-SERVIS)

SYSTÉMOVÁ TECHNIKA BUDOV

  • Ozvučení pro větší interiéry (Ing. Pavel Mony, ABB, Elektro-Praga)

SOFTWARE PRO ELEKTROTECHNIKY

  • SPAC 2012 – CAD pro elektroinstalace s 3D podporou (TECHNODAT Elektro)

NORMY, PŘEDPISY

  • Kladení kabelů nn, vn a 110kV v distribučních sítích energetiky – 1. část (Ing. Jaroslav Bárta)
    1. července 2011 vstoupila v platnost nová PNE 34 1050 Kladení kabelů nn, vn a 110 kV. Jedná se o důležitou technickou normu, která platí pro projektování a kladení silových elektrických kabelů 1–110 kV v distribučních sítích nových i rekonstruovaných, do země i na vzduchu, při zaústění do koncových stanic nebo na koncové stožáry venkovních vedení. Netýká se však závěsných kabelů a izolovaných vodičů venkovních vedení (tato problematika je obsažena v PNE 34 7614).

Z DĚJIN ELEKTROTECHNIKY

  • Vznik a vývoj českých elektrotechnických předpisů – 2. část (Hans Jürgen Höfer, Ing. František Zoul)

FÓRUM REVIZNÍCH TECHNIKŮ

  • Změny v revizích elektrických spotřebičů – 2. část – ČSN 33 1600 ed. 2 a její dopady na praktické provádění revizí (Ing. Leoš Koupý)
    V této části seriálu se autor věnuje praktickým důsledkům některých ustanovení ČSN 33 1600 ed. 2 pro revize elektrospotřebičů, která nově definuje některá ze starších ustanovení. Jde zejména o ustanovení kapitoly 6.2, tj. kontroly vývodů a prodlužovacích přívodů.
  • Požadavky na vnitřní elektrické rozvody podle ČSN 33 2130 ed. 2 – 4. část (Ing. Jiří Sluka)
  • Vítej konečně ve 21. století aneb Můžeme i bez papíru – 2. část (David Klimša)

OCHRANA PŘED PŘEPĚTÍM

  • Ochrana před bleskem pro rodinné domy v souladu s právními předpisy ČR (Ing. Jiří Kutáč, DEHN + SÖHNE)
  • Přepěťové ochranné zařízení (SPD) typu 1 a jeho role v systému ochrany před bleskem (Dalibor Šalanský, LUMA Plus)
  • Nová generace svodičů od firmy Saltek

JISTICÍ A SPÍNACÍ TECHNIKA

  • MasterTIMER (RNDr. Stanislav Hotmar, CSc., Finder CZ)

ELEKTRICKÁ ENERGIE

  • Inteligentní elektroměry (Jan Beneš, ČEZ)
  • Technické možnosti připojení dalších fotovoltaických a větrných elektráren do elektrizační soustavy ČR

MĚŘENÍ

  • Nové termokamery řady Fluke P3

PROJEKTOVÁNÍ

  • Projektování slaboproudu ve výstavbě – 2. část (Ing. Tomáš Mikula)

OSVĚTLENÍ

  • Nová venkovní svítidla NOXLITE (OSRAM)
  • Zdravé světlo – 3. část – Kanceláře (Ing. Tomáš Maixner)
  • Variabilní LED svítidla nejen pro kutily
  • LED svítidla pro veřejné osvětlení (Ing. Jiří Skála, ELTODO-CITELUM)
    Jedním z parametrů pro posouzení návratnosti investičních prostředků do veřejného osvětlení jsou náklady na údržbu. Mnozí výrobci LED pro veřejné osvětlení slibují bezúdržbovost, proto vznikl v Praze pilotní projekt veřejného osvětlení, ve kterém byla použita svítidla od sedmi výrobců a jedním z vyhodnocovaných kritérií byla i výše zmíněná bezúdržbovost. Po více než roce provozu byly zveřejněny první výsledky tohoto projektu.

ZABEZPEČOVACÍ A PROTIPOŽÁRNÍ SYSTÉMY

  • Nové možnosti při forenzním označování majetku (JUDr. Tomáš Koníček, JUDr. Pavel Kocábek)
  • Elektrická požární signalizace – 1. část – Nové normy EPS (Ing. Slavomír Entler)
    V roce 2011 vyšly dvě nové normy týkající se EPS. První z norem ČSN 730875 vyřešila problémy kolem provozování a zkoušení EPS a nově stanovila hranici mezi požárně bezpečnostním řešením a projektem EPS. Druhou je nové zpracování ČSN 342710, k němuž je však mnoho výhrad.
  • Prague Fire & Security Days 2011 (Mascotte)
  • Siemens na Prague Fire & Security Days 2011
  • PRAGOALARM/PRAGOSEC 2012

PRACOVNÍ ÚRAZY

  • První pomoc při úrazech a pádech (MUDr. Ondřej Franěk)

VZDĚLÁVÁNÍ

  • Zkušenosti soudních znalců z praxe a ze šetření mimořádných událostí v ČR a SR
  • L. P. Elektro – nabídka vzdělávacích kurzů

VELETRHY, VÝSTAVY

  • Veletrh FOR ARCH byl opět zdrojem inspirací a novinek
  • PRAGOALARM/PRAGOSEC 2012

PRÁVNÍK VÁM RADÍ

  • Soudní exekutoři ve světle nejdůležitějších novel (JUDr. Zdeňka Kundratová)

INFORMUJEME

  • Mozaika zajímavostí
  • Ing. Michal Kříž: Dimenzování a jištění elektrických zařízení – tabulky a příklady (recenze)
  • Dvacáté výročí založení společnosti Elfetex
  • Zajímavé produkty z katalogu Distrelec



Více informací o časopisu zde ...

Celoroční předplatné časopisu si můžete objednat níže uvedeným formulářem!




 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELEKTROINSTALATÉR, ČNTL, spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933